piątek, 1 marca 2013

Ciasto czekoladowe z burakami

Witajcie:)
Z okazji urodzin mamy Julki postanowiłyśmy upiec tort - chciałyśmy żeby był wyjątkowy. Dlatego też zdecydowałyśmy, że nie będzie to tradycyjny kremowo śmietanowy tort, a lżejszy, mocno czekoladowy z dodatkiem... buraków:) Nie wyrósł nam za bardzo, dlatego nie przełożyłyśmy go masą czekoladową, a jedynie polałyśmy go po wierzchu i bokach. Radzimy użyć małej tortownicy, dokładnie ubić jajka i dodać odrobinę więcej proszku do pieczenia:). Ciasto naprawdę jest wyjątkowe i smaczne, a jego konsystencja lekko ciągnąca (przypominająca toffi). Bazowy przepis pochodzi z książki: "Gotuj i chudnij".
  
Składniki:
250g czekolady (200g mlecznej i 50g gorzkiej)
3 jajka
250g brązowego cukru muscovado
1 laska wanilii
4 łyżki płynnego miodu
80g mąki
1/2 łyżeczek proszku do pieczenia (radzimy dać całą łyżeczkę)
1/4 łyżeczki soli
25g kakao
50g mielonych migdałów
250g startych buraków (ok. 3 buraki)
100ml mocnej czarnej kawy
30ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160˚C.

2. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok 20 cm i wysokości 8cm wysmaruj za pomocą pędzla olejem.  (my miałyśmy większą formę o średnicy 26cm i ciasto wyszło dosyć niskie).

3. Rozpuść czekoladę w misce zanurzonej w garnku z wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia.

4. W dużym pojemniku ubij mikserem jajka z cukrem, nasionami wanilii (przekrój laskę wanilii na pół i wyjmij nasionka przeciągając nożem z jednego końca do drugiego) i miodem - powinna powstać pulchna, jasna masa. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i mielone migdały i wszystko delikatnie wymieszaj.


5. Starte buraki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, aby usunąć całą wilgoć. Za pomocą szpatułki wymieszaj buraki, przestudzoną czekoladę, kawę i olej z resztą masy.


6. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw na półtorej godziny na środkową półkę piekarnika. Po tym czasie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz jeszcze 30 minut. Zrób test suchego patyczka, jeśli będzie czysty wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

Polewa:
150g czekolady (100g mlecznej i 50g gorzkiej)
3 łyżki mocnej czarnej kawy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżki płynnego miodu
 Przygotowane:
1. Rozpuść czekoladę w misce zanurzonej w garnku z wrzącą wodą. Zdejmij z gazu, dodaj kawę oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj. Gdy masa odrobinę zgęstnieje dodaj miód i ponownie wymieszaj. Odstaw na 15 minut do wystygnięcia.
2. Jeśli Twoje ciasto wyrosło przynajmniej na 4-5cm przekrój je na dwa krążki, posmaruj polewą w środku, z wierzchu i po bokach. Jeśli miałeś tak dużą blachę jak my, ciasto będzie zapewne dosyć niskie więc go nie przekrawaj, tylko posmaruj polewą z góry i po bokach.

Oceny:
Julka: Bardzo czekoladowe ciasto z niespodzianką - buraki w połączeniu z cukrem muscovado sprawiły, że ciasto ciągnęło się niczym krówka. Następnym razem dam jednak więcej gorzkiej czekolady kosztem mlecznej. Moja ocena: 9/10.
Rodzice Julki: Wyjątkowe ciasto. Ciekawy smak i fajny efekt "krówki". Jednak było go trochę za mało by naprawdę się nim nacieszyć. Ocena: 7,5/10.

1 komentarz:

  1. Jakie boskie świeczki :D. Ciekawy przepis, trzeba będzie spróbować. Ale nie czuć, że to ciasto na buraczkach?

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter